Dnešní článek budeme věnovat gravírovaní šperků. Řekneme si, co to to gravírování vlastně je, proč stojí zato si udělat tento šperk s duší a další maličkosti, na které se budete ptát, pokud toužíte po originálním a jedinečném šperku.

Co je to gravírování

V první řadě je třeba si říci, co je to vlastně gravírování. Jde o postupné odebírání jednotlivých vrstev materiálu. S gravírováním se můžeme setkat například při ražbě mincí, ale nás bude nejvíce zajímat obor zlatnictví.

S gravírováním jsme se setkali již v pravěku, kdy pravěcí lidí vyrývali do skal pomocí kamene různé obrazce. Postupně se z tohoto „řemesla“ stala kvalitní ruční práce. Je to práce zdlouhavá, která vyžaduje přesnost a trpělivost. Rytec musí mít zatraceně dobrý zrak, aby si vyhrál i s těmi nejtitěrnějšími detaily. Postupem času se tato činnost zlatých lidských ručiček nahrazuje novějšími technologiemi. Dnes se běžně užívá ke gravírování laser. Ten je mnohem preciznější a máte záruku kvalitního zpracování.

Proč nechat šperk gravírovat

Nejčastěji se gravírování používá u zásnubních a snubních prstenů. Proč? Protože je to jednoduše krásné. Personalizujete si tak svůj šperk. Stane se váš a jen váš. Nikdo na světě nebude mít podobný. Je to romantické gesto, které ocení od muže ne jedna žena. Samozřejmě se nemusíte brát pro to, abyste gravírování využili. Může to být také perfektní dárek k narozeninám, výročí nebo k Vánocům.

Nejčastěji se gravíruje zlato. Je totiž ze všech kovů nejodolnější. Nehrozí jeho poškození, jelikož je tvrdé a nápis na něm poté dlouhá léta vydrží. Naopak stříbro či platina se tolik nedoporučují, jelikož jsou nepředvídatelné.

Co vygravírovat na šperk

Gravírovat můžete tedy prsten, náramek, řetízek, ale i náušnice nebo hodinky. Ve fantazii se meze nekladou! Typické je datum, ke kterému má pár citovou vazbu. Můžou to být také jejich jména, přezdívky či iniciály. Matky si nechávají vygravírovat datum narození jejich dětí. Někteří si personalizují svůj šperk vygravírováním znamení zvěrokruhu, malého symbolu, který má pro ně nějaký význam (malé srdíčko na znamení lásky, malé letadýlko symbolizuje cestování, vlajka, nekonečno a podobně).